Nog 1,4 miljoen Birmezen zonder noodhulp

Ongeveer eenvijfde van de Birmezen die getroffen zijn door cycloon Nargis hebben enige vorm van internationale hulp ontvangen. Nog 1,4 miljoen getroffenen hebben dringend humanitaire hulp nodig. Dat meldde de VN-organisatie OCHA voor humanitaire hulp vandaag.

De leider van het militaire regime, generaal Than Shwe, zei gisteren dat de regering 29,3 miljoen euro heeft besteed aan noodhulp en daarmee in de eerste behoefte aan voedsel, water, onderdak en medicijnen heeft voorzien. De generaal bezocht gisteren voor het eerst de zwaargetroffen Irrawaddy-delta, waar hij zei dat Birma nu kan beginnen aan de wederopbouwfase. Staatsmedia meldden dat de regering na de ramp op 3 mei „onmiddellijk reddingsoperaties en rehabilitatiewerk heeft ondernomen”.

„Het is duidelijk dat de noodsituatie voorlopig zal blijven duren”, reageerde OCHA vandaag. Het Internationale Rode Kruis zei vandaag dat zelfs in de ontheemdenkampen die de regering heeft opgezet tekorten zijn. De hulporganisatie denkt dat in de steden de benodigde basisgoederen inmiddels aanwezig zijn, maar in afgelegen gebieden niet.

De Wereldbank maakte vandaag bekend geen donaties of leningen te zullen verstrekken, omdat de junta sinds 1998 geen afbetalingen meer heeft gedaan. Wel zal de bank technische expertise verlenen om de schade op te nemen en meedenken over het herstel van de economie, aldus bestuurder Juan José Dadoub.

Na het bezoek van Than Shwe kondigde de junta drie dagen van nationale rouw aan. Vandaag hingen op veel plaatsen vlaggen halfstok, maar er werd geen stilte in acht genomen. Veel Birmezen wisten vandaag niet waaruit de herdenking precies moet bestaan. Het besluit tot een nationale rouwperiode voedt wel de hoop dat de junta meer betrokken raakt bij de ramp. „De oude man zal wel geschokt geweest zijn toen hij de situatie met zijn eigen ogen zag”, dacht een gepensioneerde ambtenaar in Rangoon. China hield gisteren drie minuten stilte voor de slachtoffers van de aardbeving in de provincie Sichuan vorige week maandag, waarvan het dodental vandaag was opgelopen tot 40.075.

„Ik denk niet dat het veel zal helpen om de vlaggen halfstok te hangen”, zei een andere inwoner van Rangoon. „Als het hun ernst is, moeten ze alle hulp toelaten.” (AP, Reuters, AFP)