Naschok leidt tot chaos in Chengdu

Honderdduizenden inwoners van de Chinese miljoenenstad Chengdu, de hoofdstad van de provincie Sichuan, zijn gisteravond in paniek uit hun huizen gevlucht nadat het plaatselijke tv-station gewaarschuwd had voor een naschok van 6 of 7 op de schaal van Richter.

De brede boulevards van de stad raakten volkomen verstopt, omdat velen met hun auto’s de stad wilden ontvluchten. Anderen brachten de nacht door op straat of in parken en openbare tuinen, waar hedenochtend iedere vierkante meter gras was bedekt met tenten, matrassen en lakens.

Enkele uren na de waarschuwing trilde de aarde inderdaad opnieuw en werd een schok van 5 op de schaal van Richter geregistreerd, een van de meer dan vijfduizend naschokken sinds de aardbeving van vorige week maandag. Ook aardbevingbestendige hotels werden ontruimd. Het Wangjianghotel dat volgens zijn folder een schok van 8,5 moet kunnen doorstaan, begon scheuren te vertonen. In kleinere steden dichter bij het rampgebied werden ook de met gewonden vol gepakte ziekenhuizen ontruimd.

Gistermiddag om even voor half drie kwam China nagenoeg tot stilstand om de naar schatting 34.000 slachtoffers te herdenken. Overal gingen de vlaggen halfstok en kwam het verkeer tot stilstand. Automobilisten stapten uit en drukten met de rechterhand drie minuten op de claxon. In de luxueuze warenhuizen van Chengdu, op pleinen en op parkeerplaatsen van de kantoorgebouwen van multinationals werd openlijk en op hartverscheurende wijze gerouwd.

Reddingswerken zijn vandaag naar het noordwesten van Sichuan getrokken, waar in tientallen dorpen nog zeker 10.000 mensen worden vermist.

Infographics en foto’s op nrc.nl/aardbevingchina