Minister: tussenpersoon moet klant vertellen wat hij verdient

Minister Wouter Bos (Financiën, PvdA) wil duidelijker regels voor financiële tussenpersonen. Bos wil verplicht stellen dat bij het opstellen van bijvoorbeeld een hypotheek precies wordt vastgelegd hoe de beloning van de tussenpersoon is geregeld.

Dat blijkt uit een brief die de minister vanmiddag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Morgen overlegt de Kamer over de transparantie bij financiële transacties. Bos is de afgelopen maanden in overleg geweest met onder meer de branchevereniging voor tussenpersonen en het Verbond van Verzekeraars.

Nu vallen financiële intermediairs onder drie verschillende regimes: de zogenoemde MiFID-normen, de adviesmatchregeling en de kostentransparantie zoals opgesteld door de commissie-De Ruiter. Dat is onduidelijk voor de consument, vindt Bos.

Bos zal per 1 januari 2009 financiële tussenpersonen verplichten om schriftelijk en voorafgaand aan het tot stand komen van een overeenkomst volledige transparantie te bieden aan de consument. Er moet een concreet bedrag genoemd worden in plaats van een percentage van het contract, zoals nu het geval is.

Nu hebben klanten vaak geen idee welk deel van hun inleg aan de tussenpersoon wordt gegeven. De aanscherping van de regels voor tussenpersonen was al aangekondigd in de Wet implementatie richtlijn markten voor financiële instrumenten (MiFID).