Mensaap wil z’n eten gekookt

Mensapen hebben een duidelijke voorkeur voor gekookt voedsel, zo blijkt uit experimenten met gorilla’s, orang oetans, bonobo’s en vooral chimpansees in de VS en Duitsland. Het onderzoek, dat online gepubliceerd is door het Journal of Human Evolution, werpt licht op een belangrijke kwestie in de menselijke evolutie: wat at de mens toen zijn energieverslindende brein ging groeien, vanaf twee miljoen jaar geleden? Het klassieke antwoord is: vlees, verkregen door jacht of aaseten. Maar een alternatieve theorie, van de bekende primatoloog Richard Wrangham die ook aan dit nieuwe onderzoek meewerkte, is dat homo erectus al kon koken. Want er zijn – omstreden – vuurplekken gevonden van 1,8 miljoen jaar oud. Volgens de meeste geleerden ging de mens pas 250.000 jaar geleden vuur gebruiken. Maar als primaten (net als katten en ratten trouwens) echt een voorkeur hebben voor gekookt voedsel, zal de vroege mens dat ook wel hebben gehad. En dus zal de vroege uitvinding van het vuur waarschijnlijk snel geleid hebben tot koken van wortels en misschien ook wel van vlees. Het koken van voedsel is dus een aanpassing aan een bestaande voorkeur, de menselijke voorkeur is niet pas ontstaan toen het vuur uitgevonden is, wanneer dat dan ook precies geweest is.