Kerk Elst staat niet op heidense plek

Rotterdam, 20 mei. De plek waarop in de achtste eeuw in Elst in de Betuwe een christelijke kerk is gebouwd, was toen niet in gebruik als heilige plaats. Dat is altijd wel gedacht, omdat er in 1949 onder de huidige vijftiende-eeuwse kerk in Elst niet alleen resten van de oude achtste-eeuwse kerk werden gevonden, maar ook de resten van twee Romeinse tempels. Die stammen uit de eerste en tweede eeuw. Het lag toen voor de hand te denken dat in de achtste eeuw een bestaande heilige plek gekerstend werd. Maar archeologen van de Vrije Universiteit hebben vandaag een opgravingsrapport gepubliceerd waaruit blijkt dat er tussen de derde en de zevende eeuw geen bewoning op die plek is geweest. Ook hebben ze een schriftelijke bron uit de achtste eeuw gevonden waaruit zou blijken dat de stenen ruïnes van de oude tempels werden beschouwd als resten van een Romeinse leger plaats.