Kans op gordelroos is erfelijk bepaald

rotterdam, 20 mei. Wie een familielid met gordelroos heeft, loopt een viermaal verhoogde kans die ziekte ook te krijgen. Wie twee broers, zussen of ouders heeft die de ziekte hadden, heeft een dertienmaal verhoogde kans op de ziekte. Gordelroos is een jeukende en vaak pijnlijke huiduitslag die wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus. Bijna iedereen heeft in zijn kinderjaren waterpokken en het virus blijft altijd in het lichaam aanwezig, verborgen in zenuwbanen die uit het ruggenmerg ontspringen. Wanneer op volwassen of bejaarde leeftijd door ziekte of zwakte de afweer tijdelijk vermindert, of bij therapie die de afweer onderdrukt, dan steekt het virus de kop weer op. Tien tot dertig procent van alle mensen krijgt tijdens het leven ooit gordelroos. Het onderzoek is gisteren gepubliceerd in de Archives of Dermatology.