Japan: verdubbeling van hulp aan Afrika

Japan gaat zijn ontwikkelingshulp aan Afrika de komende vier jaar verdubbelen. Dat heeft het kabinet in Tokio gisteren aangekondigd.

In 2012 wil Japan 200 miljard yen (1,2 miljard euro) besteden aan ontwikkeling in Afrika. Dat is een kwart van het huidige Japanse budget voor ontwikkelingshulp.

Japan hoopt met deze uitgaven niet alleen de economische ontwikkeling in Afrika te bevorderen, maar tevens steun te verwerven voor zijn streven naar een permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad, aldus de kabinetsverklaring. Bovendien zegt de regering toegang tot Afrikaanse grondstoffen veilig te willen stellen.

Het plan zal worden toegelicht tijdens de vierde ronde van de Tokyo International Conference on African Development (TICAD), een vijfjaarlijkse conferentie van Japan en Afrikaanse landen. Voor de conferentie, tussen 28 en 30 mei, zijn meer dan veertig Afrikaanse landen uitgenodigd.

Met zijn Afrikabeleid volgt Japan het voorbeeld van China en India. Beide landen breiden hun overheidsuitgaven en (semipublieke) investeringen in Afrika in rap tempo uit om economische en politiek-strategische redenen.

De groeiende rol van India in Afrika werd vorige maand gemarkeerd met een conferentie in New Delhi voor tientallen Afrikaanse regeringsleiders. In 2006 was Peking het toneel van een groots opgezette ontmoeting met Afrikaanse leiders. (Reuters, AP)