Internet Weblog van de dag

Aardbeving in Sichuan A rescue worker holds China's national flag during a three-minute moment of silence at 2.28pm local time (0628 GMT), exactly one week after an earthquake hit the town of Pingtong in Pingwu county, Sichuan province May 19, 2008. China began three days of national mourning on Monday for more than 30,000 victims of an earthquake that struck a week ago. The official death toll stands at nearly 32,500 from the original quake of 7.9 magnitude that rattled Sichuan province. REUTERS/Aly Song (CHINA) REUTERS

Baby gevonden. Op haar weblog China schrijft Bettine Vriesekoop over een hartverscheurende vondst: ‘Niet alleen door de omvang, maar ook door de openheid van de media is de aardbeving in Sichuan uitgegroeid tot een nationale ramp die het hele Chinese volk samenbindt. Vandaag mailde mijn assistent het volgende bericht: ‘Sinds de aardbeving in Wenchuan hebben mijn familie en ik dag en nacht voor de televisie gezeten, net als de hele natie. Er zijn zoveel verhalen over onvoorstelbaar menselijk leed en heldenmoed van de reddingswerkers.

Zo waren in de namiddag van de dertiende mei reddingswerkers in een dorpje in Chuanbei county koortsachtig op zoek naar overlevenden, toen zij een gat in het puin ontdekten. In het gat zagen ze een vrouw met een quilt om zich heen voorovergebogen op haar knieën zitten. [...] Zij reageerde niet en was al overleden. Toen de reddingswerkers wilden weggaan, hoorde de teamleider opeens zacht babygehuil.

De vrouw had haar baby gewikkeld in een doek onder haar lichaam gestopt om het te beschermen. Toen de reddingswerkers de baby bevrijdden, vonden ze een mobiele telefoon bij de vrouw met een sms-bericht op het scherm:

„Mijn lieve baby, als wij worden gevonden en je leeft nog steeds moet je weten dat ik van je houd.”’ Lees meer verhalen uit China op nrc.nl/china