‘Hoge voedselprijzen zijn veiligheidsrisico’

Structureel hogere prijzen voor voedsel kunnen leiden tot conflicten over schaarse bronnen en toenemende migratie van mensen. Daarom moet de kwestie van hogere prijzen worden opgenomen in de herziening van de Europese veiligheidsstrategie. Dit staat in het concept van een verklaring die de Europese Commissie vanmiddag uitgeeft over de uitdagingen die de hoge prijzen aan het Europese beleid stellen.

Om de effecten op de korte termijn te verzachten wil de Commissie een analyse van het functioneren van de hele voedselketen, van boerderij tot winkelschap, en steunt het hervorming van restrictieve regels in de detailhandel. De activiteiten van speculanten en hun effect op prijsvorming wil Brussel nauwgezet in de gaten houden.

De prijs van voedsel zal structureel op een hoger niveau blijven dan we de afgelopen decennia gewend zijn geweest, zei eurocommissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) gisteren al tijdens de maandelijkse vergadering van Europese landbouwministers in Brussel. Wel zullen de prijzen iets terugzakken na de recent bereikte records doordat er recordgraanoogsten worden voorspeld.

Structurele oorzaken zijn aan de productiekant de veel hogere kosten voor boeren, vooral veroorzaakt door de hoge olieprijs. Zo is de prijs van stikstof voor kunstmest sinds 1999 met 350 procent gestegen. Gemiddeld zijn de kosten 45 procent hoger, aldus Fischer Boel. Aan de vraagkant noemde de Commissaris de groei van bevolking en economie in Azië en Zuid-Amerika waardoor er een sterk groeiende vraag is naar vlees en zuivel.

Tijdelijke factoren die hebben gezorgd voor hoge prijzen – slechte oogsten veroorzaakt door slecht weer – lijken te zijn verdwenen. Fischer Boel verwacht een recordgraanoogst van 650 miljoen ton in 2008, 50 miljoen hoger dan in 2007. Oogstvoorspellingen voor de lange termijn die de OESO (de club van rijke landen) en de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) volgende week gezamenlijk zullen publiceren, zullen volgens haar deze trend bevestigen.

Eerdere artikelen op nrc.nl/voedselprijzen