Geen trein in België

Een politieman met zijn hond op het centraal station van Antwerpen, dat vanmorgen uitgestorven was door een treinstaking. Ook de internationale treinen reden niet. Foto AP A police officer and his dog are seen next to an empty departure board at the central station in Antwerp, Belgium, Tuesday May 20, 2008. Train employees organized a general strike on Tuesday, over pay, which forced the cancellation of national and international services including the Thalys international links to France, Germany and the Netherlands and Eurostar services between Brussels and London. (AP Photo/Virginia Mayo) Associated Press

Personeel van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS is gisteravond begonnen aan een 24-uursstaking. Rond tien uur kwam het spoorwegverkeer in het hele land stil te liggen.

Vakbonden konden het niet eens worden met de NMBS over een nieuwe cao. Ze eisen onder meer hogere salarissen. Verder zijn ze ontevreden over een plan van de spoorwegen om het aantal vakantiedagen te verminderen.

De staking heeft ook gevolgen voor het internationale treinverkeer. De Thalys van Amsterdam naar Parijs zou vandaag de hele dag niet rijden. De Beneluxtrein van Amsterdam naar Brussel zou niet verder rijden dan Roosendaal.

Vooraf werden lange files voorspeld op de Belgische snelwegen, omdat verwacht werd dat veel treinreizigers vanmorgen met de auto naar hun werk zouden gaan. Maar vanmorgen leek het aantal files mee te vallen. Verschillende bedrijven hadden voorzorgsmaatregelen genomen. Ze moedigden werknemers aan een dag vrij te nemen of boden hun de mogelijkheid vroeger te beginnen met werken.

De staking kost zo’n 40 miljoen euro, zei minister van Economie Van Quickenborne. Hij noemde de actie „economisch en ecologisch schadelijk en onverantwoord”.

De staking zorgde voor onenigheid binnen de Belgische regering. De Vlaamse liberalen, die deel uitmaken van de coalitie, vinden dat minister van Openbare Bedrijven Inge Vervotte de spoorwegen had moeten vragen wel een aantal treinen te laten rijden tijdens de spits.