Film van de dag

Heath Ledger als Jacob en Matt Damon als Wilhelm in The Brothers Grimm (Terry Gilliam, 2005).

The Brothers Grimm. Filmfantast Terry Gilliam leeft zich uit in zijn verhaal over de gebroeders Grimm, verzamelaars van sprookjes. In zijn film zijn Wilhelm (Matt Damon) en Jacob (Heath Ledger) Grimm vooral oplichters en bedriegers, die aan het einde van de 18de eeuw door een door de Napoleontische oorlogen verscheurd Europa dwalen. Ze verzinnen de volksverhalen waar ze beroemd mee geworden zijn, ter plekke. En vervolgens roeien ze tegen betaling hun ‘eigen’ heksen, wolven en trollen uit. Tot ze in Marbaden komen waar Roodkapje net is verzwolgen – een echt sprookjesbos dat niet met zich laat sollen. Met name het visuele gedeelte van de sprookjespotpourri imponeert: van de ijdele koningin Monica Bellucci, wier spiegelgezicht in duizend splinters uiteenspat tot een paard met een spinnenwebmond dat meisjes verorbert. (Terry Gilliam, 2005, VS/GB), Veronica, 20.30-22.50u.André Waardenburg

    • André Waardenburg