EK onwaarschijnlijk belangrijk voor NOS

Niemand weet hoe het Europees kampioenschap voetbal deze zomer gaat aflopen, maar de NOS weet wel hoe het gaat beginnen, aldus Jack van Gelder.

In de opnameruimte van Studio Voetbal in het Mediapark gaf Van Gelder, onder andere presentator bij NOS Sport, gistermiddag uitleg over de programmering rond het EK voetbal. Van dinsdag 3 tot en met zondag 28 juni zendt de NOS 120 uur televisie en 90 uur radio uit over het toernooi dat wordt gehouden in Zwitserland en Oostenrijk.

De NOS kocht tweeënhalf jaar geleden de rechten om alle 31 EK-wedstrijden live uit te zenden. Jan de Jong, mediadirecteur van de NOS, wil niet zeggen wat de NOS betaald heeft, „maar het is net zoveel als in 2004, in elk geval niet duurder”. Hij noemt het uitzenden van het EK „onwaarschijnlijk belangrijk”. Het precieze bedrag van 2004 is niet bekend.

Vier weken lang vormt de binnenplaats van het Zwitserse wijnkasteel Château Duillier het decor voor Studio Sportzomer, waar elke dag van 22.45 uur tot 23.15 uur bij Van Gelder gasten als violist André Rieu, KRO-presentatrice Yvon Jaspers en ‘Lama’ Ruben Nicolai zullen aanschuiven om de wedstrijden na te beschouwen. Nieuwe analytici als oud-keeper Ronald Waterreus, Feyenoord-coach Gertjan Verbeek en NEC-trainer Mario Been versterken het deskundigenteam.

Na afloop van de wedstrijden van het Nederlands elftal, die in de eerste ronde allemaal om 20.45 uur beginnen in het Wankdorfstadion in Bern (32.000 toeschouwers), wordt commentaar gegeven vanuit het stadion door Youri Mulder en Johan Cruijff. Elke dag is er een EK Journaal, volgens hoofdredacteur van NOS Sport Maarten Nooter omdat „zelfs een ingegroeide teennagel ineens nieuws is bij een EK”.

Via de speciale EK-website van de NOS zijn wedstrijden desnoods simultaan te volgen, waarbij bezoekers zelf camerastandpunten kunnen selecteren. Ook kunnen liefhebbers hun kennissen op de hoogte houden via sociale netwerksites als Twitter en Hyves. Als ‘opwarmertje’ worden voorafgaand aan het toernooi herhalingen uitgezonden van wedstrijden van Oranje uit 1988.

Bekijk alvast de website voor het EK: http://ek2008.nos.nl

    • Olga van Ditzhuijzen