Douane pakt vaker namaakgoederen

BRUSSEL. De douane in de landen van de Europese Unie heeft vorig jaar aanzienlijk vaker nepartikelen in beslag genomen dan het jaar ervoor. Het gaat om een stijging van 17 procent. Dat maakte de Europese Commissie gisteren bekend. In 2007 hebben douanebeambten in Europa 43.000 gevallen van nepartikelen ontdekt, tegen 37.000 in het jaar daarvoor. Zij vonden in 2007 minder artikelen per actie: ”Het wordt steeds moeilijker namaak van echt te onderscheiden”, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie. Europees Commissaris Laszlo Kovacs (Douane) ziet dat relatief minder namaakgoederen uit China komen, mede dankzij samenwerking tussen de Europese Unie en China: ”De meeste nepartikelen komen uit China, maar in 2006 was 80 procent van het totaal van Chinese afkomst en in 2007 maar 58 procent.” Maar er zijn ook veel nepmedicijnen uit Zwitserland te koop op de Europese markt.