Doping en een zangeres van vijftien

Met de reputatie van de Amerikaanse oud-honkballer Roger Clemens gaat het steeds verder bergafwaarts. En niet alleen vanwege vermeend dopegebruik.

Roger Clemens, begin dit jaar in Florida. Foto AFP Pitcher Roger Clemens attends the Houston Astros Spring training at Osceola County Stadium on February 27, 2008 in Kissimmee, Florida. The US House Oversight and Government Reform Committee has asked the Justice Department to investigate whether Clemens committed perjury while testifying in front of the committee on his alleged use of performance-enhancing drugs. AFP PHOTO/Scott A. Miller/Getty Images FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS AND TELEVISION USE ONLY AFP

Voormalig sterpitcher Roger Clemens (45) is in het gevecht van zijn leven verwikkeld: het behoud van zijn reputatie. De Amerikaanse honkbalheld was met 354 overwinningen de beste werper van zijn generatie. Maar nadat hij in september vorig jaar afscheid had genomen van zijn team, de New York Yankees, is hij in grote problemen geraakt.

In december werd hij genoemd in het zogenoemde Mitchell-rapport over het gebruik van stimulerende middelen in het honkbal. Vorige maand werd bekend dat hij op zijn 28ste, als getrouwde man en vader van twee kinderen, een langdurige relatie begon met een destijds vijftienjarige zangeres, Mindy McCready. Clemens, bijnaam The Rocket, heeft de verhouding impliciet toegegeven. In een verklaring sprak hij zijn spijt uit over „fouten in mijn persoonlijke leven”. Hij voegde daaraan toe dat hij géén seksuele relatie had met McCready toen zij vijftien was. Volgens andere publicaties had Clemens ook een verhouding met andere vrouwen, onder wie de ex van golfer John Daly.

Hoe heeft het zo ver kunnen komen? De berichten over zijn buitenechtelijke relaties zijn mede een gevolg van de strategie die na de publicatie van het Mitchell-rapport in december 2007 is uitgestippeld door de advocaat van Clemens, Rusty Hardin. Hardin speelde daarbij in op het gevoel van de sportman: ontken alles en ga in de (tegen)aanval.

Nadat het rapport verschenen was, gaf Clemens persconferenties en interviews waarin hij dopegebruik ontkende en de klokkenluider die hem erbij had gelapt zwartmaakte. Op 6 januari van dit jaar begon de oud-pitcher een proces wegens laster tegen deze voormalige persoonlijke trainer, Brian McNamee. Ruim een maand later, in een hoorzitting voor leden van het Congres, hield hij een lofzang op zijn gezin: vrouw Debbie en de kinderen Kacy, Koby, Kody en Kory – namen met een K omdat die letter in het Amerikaanse honkbal een afkorting is voor een strikeout, waarbij een tegenstander wordt uitgeschakeld. Boodschap: hij is een keurige gezinsman die door McNamee door het slijk is gehaald. Daarmee speelde Clemens hoog spel. Niet alleen in juridische zin ging het vanaf dat moment om de goede naam van de honkballer tegen die van diens oud-trainer. Ook de roddelpers zag aanleiding in zijn privéleven te gaan spitten.

Met rampzalige gevolgen. Mindy McCready en Paulette Dean Daly hebben Clemens net zo veel schade berokkend als het Mitchell-rapport. Van zijn goede naam is weinig meer over, aldus de advocaat van McNamee: „Hij zei dat hij zo Amerikaans was als appeltaart, en een gezinsman. Maar als de aantijgingen waar zijn, kan hij mijn cliënt er niet meer van beschuldigen zijn reputatie schade te hebben toegebracht.” Die reputatie, bedoelde hij, is door de pitcher zelf al om zeep geholpen.

Clemens blijft ontkennen dat hij steroïden en groeihormonen heeft gebruikt, en dreigt vervolgd te worden wegens meineed. FBI-agenten die belast zijn met het onderzoek naar zijn mogelijke dopeverleden geloven hem niet op zijn woord. De ex-vriendinnen van Clemens kunnen binnenkort een bezoek van hen verwachten. Hebben zij hem ooit misschien over stimulerende middelen horen praten, of aan het werk gezien met injectienaalden?

De zaak tegen Clemens is interessant omdat hij de personificatie is van een honkbaltijdperk. Of hij nu een dopegebruiker was of niet, vast staat dat The Rocket op maniakale wijze zijn lichaam van dubieuze brandstof voorzag. Naar eigen zeggen ging hij jaren op een cocktail van pijnstillers en injecties met B12 vitaminebommen en lidocaïne het veld in.

Hij ontkent groeihormonen te hebben gebruikt, vast staat wél dat zijn echtgenote zich er op zijn verzoek in 2003 mee injecteerde om haar lichaam ‘op te leuken’ voor de jaarlijkse badpakkenspecial van Sports Illustrated. Toen zij daarna ziek werd, belde Clemens in paniek met de persoonlijke trainer die hij nu verkettert en die hém dus nooit met groeihormonen inspoot, als we hem mogen geloven.

Clemens was jaren een onaantastbaar sportman. Hij bepaalde zijn eigen wetten, nam twee keer afscheid van de sport om zich het seizoen daarop weer te melden. Zijn macht was groot. Alleen die macht verklaart waarom oud-honkballer Jose Canseco, de zelfverklaarde godfather van het steroïdengebruik die met zijn memoires Juiced een sensatie veroorzaakte, het nodig vond om in zijn boek Clemens apart te noemen als ‘een van de weinige spelers die nooit vreemdgingen’. Canseco, die Clemens goed kende, wist waarschijnlijk beter. Maar het kon geen kwaad hem te vriend te houden.

Nu duiken andere verhalen op over Clemens. Hij ontmoette de destijds vijftienjarige McCready in een bar. Hij trok haar aandacht door een shirt op het podium te gooien. Toen ze een relatie hadden, vloog ze soms rond in het privévliegtuig van de honkballer, een enkele keer in gezelschap van zijn vrouw. In tegenstelling tot haar echtgenoot heeft Debbie Clemens sinds de publicatie van het Mitchell-rapport gezwegen.

    • Menno de Galan