Buffett richt vizier op Europa

De euro mag dan bijna op recordhoogte staan ten opzichte van de dollar, het weerhoudt Warren Buffett, de rijkste man van de wereld, er niet van juist nu op shoppingtournee door Europa te reizen. „Als er hier een mooie investering voorbijkomt, ga ik echt niet wachten tot de euro wat lager staat”, zei de 77-jarige Amerikaan gisteren.

Op een bijeenkomst met journalisten wilde hij vooral één boodschap overbrengen: hij wil Europese familiebedrijven inlijven. „Wij zijn te onbekend hier”, zei hij. „Maar als een familie om wat voor reden dan ook haar bedrijf wil verkopen, moeten ze als eerste ons bellen. Buffett zei te verwachten dat de dollar nog verder zal verzwakken ten opzichte van de euro.

Zijn bedrijf Berkshire Hathaway is behalve verzekeraar en superbelegger in bedrijven als Coca-Cola en Procter & Gamble een verzamelaar van bedrijven. Van snoepproducenten tot energiebedrijven, van restaurants tot meubelfabrikanten. Van de 76 bedrijven in bezit, is er één Israëlisch en de overige 75 zijn Amerikaans.

Hij zoekt bedrijven die een winst voor belastingen van zo’n 75 miljoen dollar (50 miljoen euro) behalen, dat komt al snel neer op een omzet rond een miljard dollar. „Ik beslis zelf over alle overnames. Daarom kan ik er maar drie of vier per jaar doen. Die moeten dan wel groot zijn.”

Dat is een belangrijke reden waarom hij zijn blik richt op Europa en niet op de opkomende markten. „De bedrijven daar zijn te klein voor ons.”

Buffet: pagina 13

    • Daan van Lent