Brandveiligheid ziekenhuizen volgens inspectie onvoldoende

De veiligheid in ziekenhuizen schiet tekort. Patiënten, bezoekers en personeel lopen gevaar door gebrekkig onderhoud aan medische apparatuur en onvoldoende brandveiligheid.

Dat schrijft de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een rapport over een brand in het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo, dat vanmiddag verscheen. In 2006 overleed daar een patiënt na een brand, door een defect in een anesthesieapparaat. De inspectie verwijt de directie grove fouten te hebben gemaakt. Ze eist van alle ziekenhuizen binnen drie maanden een veiligheidsplan.

De kans op brand in het Twenteborg Ziekenhuis was groot door de „slechte staat van alle anesthesieapparaten”, meent de inspectie. Er was achterstallig onderhoud en er werden „onverantwoorde” veranderingen aangebracht aan de apparaten. De vleugel met de operatiekamers, waar de brand uitbrak, was „onvoldoende” voorbereid op een brand. De vluchtroutes waren slecht aangegeven en er werden geen evacuatieoefeningen gehouden. De brand en het overlijden van een patiënt acht ze de leiding „verwijtbaar”.

Als een ziekenhuis geen goed veiligheidsplan naar de inspectie stuurt, krijgt ze drie maanden tijd om dit te herstellen. Als de veiligheid eind dit jaar nog niet in orde is, kan de inspectie onveilige afdelingen sluiten. Het Twenteborg moet eind juli al een goed plan hebben en krijgt geen herkansing.

Inspecteur-generaal Gerrit van der Wal schrok van de ontoereikende brandveiligheid in het Twentse ziekenhuis. „Vluchtroutes waren niet goed aangeduid en de brandtrap was alleen geschikt voor lopende patiënten. Vreemd voor een gebouw waar veel mensen slecht of niet kunnen lopen.” Hij acht de rol van de brandweer „verwonderlijk”.