Blessures kosten betaald voetbal per jaar 21 miljoen euro

ZEIST/LEIDEN. Blessures kosten de bedrijfstak betaald voetbal jaarlijks 21 miljoen euro. Opvallend is dat de blessures sterk verschillen van club tot club. Enkel, hamstring en knie zijn de gevoelige ledematen van een profvoetballer. Dat blijkt uit een gisteren uitgebracht onderzoek van TNO, in opdracht van de voetbalbond. Er werkten 28 betaaldvoetbalclubs in het jaar 2007 aan mee. Van de 1.039 voetballers die het hele jaar zijn gevolgd, raakten 537 spelers één of meer keren geblesseerd. In totaal kwamen 965 blessures voor. In de helft van de gevallen raakte een speler geblesseerd tijdens de wedstrijd. Knie-, enkel- en hamstringkwetsuren komen het vaakst voor. Meestal gaat het om verstuikingen of verrekkingen. De gemiddelde duur van een blessure is 34 dagen. ”Het risico op blessures bij wedstrijden is veel hoger dan bij trainingen. Verder hebben we geconstateerd dat het doorspelen in december en de play-offs aan het einde van het seizoen geen verhoogd risico met zich meebrengt”, aldus bondarts Inklaar.