Belgisch/Vlaamse bijdrage aan Songfestival

SERBIA_MUSIC_EUROVIS_20080519_164605.555.jpgO Julissi van Ishtar, vanavond de Belgische bijdrage aan het Songfestival, wordt gezongen in een fantasietaal. Dat biedt weinig aangrijpingspunten voor een taalrelletje, zou je denken. Een verslaggever van de BBC probeerde het toch tijdens een bezoek aan de redactie van de Vlaamse krant De Standaard.

Peter Vantyghem van De Standaard schrijft vandaag: ,,En dat imaginaire taaltje van Ishtar dan, was dat dan niet bedoeld om de taalproblemen te overstijgen die het land zo in een houdgreep houden? Het heeft ons enige moeite gekost om uit te leggen dat de bedoelingen van Ishtar in deze niet communautair zijn, maar enkel esthetisch.”

Ishtar zingt dan wel namens België, het is een Vlaamse groep. In Vlaanderen bereikte het de eerste plaats van de hitlijst, in Wallonië was het geen succes. (Nee, Belgische hitlijsten bestaan niet)

Overigens was er toch nog een communautair relletje. De Servische organisatoren hadden een ‘briefkaart’ gemaakt voor het aankondigde filmpje van de Belgische bijdrage. Maar helaas, die was alleen in het Frans geschreven, niet in het Nederlands, meldt Het Laatste Nieuws. Tot verbazing van de Vlaamse delegatie.

Ondertussen is een filmpje van een repetitie van Ishtar in Belgrado succesvol op youtube. Dat heeft even niks met taal te maken, en ook niet met muziek, maar alles met het feit dat de jurk van de zangeres afzakte tijdens het zingen. Een nipple gate à la Janet Jackson leverde dat niet op: ze droeg gelukkig nog een bh. Afwachten of Ishtar vanavond ook succesvol is.

[kml_flashembed movie="http://youtube.com/swf/l.swf?video_id=qilHClYSsMU" height="355" width="425" /]

    • Jeroen van der Kris