Autonieuws: kenteken & oldtimer

01-GBB-1 is sinds gisteren het nieuwe kenteken van een inwoner van Ermelo. Na 57 jaar krijgen Nederlandse personenauto’s nieuwe kentekens. Met de nieuwe reeks van twee cijfers, drie letters en één cijfer moeten drie miljoen nieuwe combinaties te maken zijn. TNO-onderzoek toont dat deze combinatie het best te lezen en te onthouden is.

Om „maatschappelijk onaanvaardbare of grievende lettercombinaties” uit te sluiten, worden geen klinkers gebruikt. De C en de Q worden ook niet gebruikt, omdat deze te veel op een nul lijken. Caravans, aanhangwagens en opleggers krijgen als eerste letter een W of een O. Zes combinaties zijn op voorhand uitgesloten: GVD, NSB, TBS, LYK, SS en SD.

‘Oldtimers’ mogen voorlopig in Amsterdam blijven rondrijden. Niet het bouwjaar, maar een Europese uitlaatgasnorm moet het criterium worden om auto’s binnen de ringweg A10 te weren, zo is gisteren bekendgemaakt. Eerder zouden auto’s op lpg en benzine van voor het bouwjaar 1992 moeten verdwijnen om de luchtvervuiling tegen te gaan.

Oldtimers ouder dan 25 jaar, aangepaste voertuigen voor gehandicapten en garagebedrijven zouden worden uitgezonderd van de zogenoemde ‘euronorm’. In plaats van de geschatte 20.000 auto’s moeten nu 13.000 ‘vervuilende’ auto’s de stad uit. Het plan zou eind volgend jaar moeten ingaan; eerst moet de gemeenteraad nog beslissen. (ANP)