Andere uitsmijter

Voor zes stuks:grof maïsmeel (farina di mais bramata gialla)zout en zwarte peper2 theelepels olijfolie extra vergineverse eieren

Een boterham met spiegelei is de simpelste klassieker in onze keuken. Uitgebreid tot twee van elk en opgesmukt met ham, rosbief, gebakken spek of plakjes kaas wordt het een uitsmijter, een oer-Hollandse aangelegenheid. Italianen vervangen het brood door gebakken plakken polenta, al pimpen ze deze simpele antipasto niet op met vleeswaren. Soms komt er een dotje zelfgemaakte tomatensaus bij.

Bereiding: Breng 3 dl water aan de kook in een hoge pan met dikke bodem of anti-aanbaklaag. Strooi al roerend met een houten lepel 125 gram maïsmeel in een dunne straal in het kokende water; blijf roeren tot een homogene massa is verkregen zonder klontjes. Voeg wat zout toe en kook de polenta op laag vuur onder nu en dan roeren 20 minuten met het deksel schuin op de pan (tegen het spetteren van de dikke maïspap). Roer halverwege 2 theelepels olijfolie door het mengsel, dat geeft wat extra smaak.

Breng de polenta tegen het eind van de bereiding definitief op smaak met zout en peper. Giet de dikke polenta op een met water omgespoeld dienblad en strijk haar met een vochtig gemaakte pannenlikker uit tot een dikte van 1 cm. Laat afkoelen en liefst een dag onafgedekt uitharden.

Druk met een scherpe deegsteker cirkels van 10 cm uit de polenta; of snijd vierkanten als waren het boterhammen. (Niet alle polenta hoeft in één keer te worden verbruikt.) Vul een soepbord met een laag maïsmeel en leg de stukken polenta om en om in het maïsmeel, zodat ze aan weerszijden worden gepaneerd.

Bak de stukken polenta in een laagje hete olijfolie in een ruime bakpan op vrij hoog vuur aan weerszijden lekker krokant. Bak vervolgens in een andere bakpan in wat gesmolten roomboter op laag vuur de benodigde eieren en bestrooi ze met zout en peper. Verdeel de krokante stukken polenta over de borden en leg de spiegeleieren op de polenta. Eventueel kan tussen polenta en spiegeleieren een plakje rauwe ham, een beetje gorgonzola of wat tomatensaus komen.

FLORINE BOUCHER

Morgen: asperges met gamba’s

    • Florine Boucher