ABP investeert miljard euro in Philips en ING

Pensioenfonds ABP heeft vorig jaar voor meer een miljard euro extra aandelen gekocht in twee ‘iconen’ van het Nederlandse bedrijfsleven: ING en Philips. Dat blijkt uit een overzicht van grootste beleggingen van ABP.

Vorig jaar werd een ongekend aantal grote Nederlandse ondernemingen, waaronder ABN Amro en voedingsbedrijf Numico, overgenomen door buitenlandse concurrenten. Door de extra aankopen is Philips nu de op twee na grootste (na (ExxonMobil en Royal Dutch Shell) aandelenbelegging van ABP. ING is de op zeven na grootste. „Uit langetermijnoverwegingen is het interessant om hier grote belangen in te hebben”, zei directeur beleggingen Roderick Munsters van de beheerder van ABP. ABP-voorzitter Elco Brinkman noemde het oranjegevoel bij deze beleggingen „secundair”.

In 2006 stond geen enkel Nederlands bedrijf in de toptien van grootste aandelenbeleggingen van ABP, het pensioenfonds voor ruim een miljoen leraren en ambtenaren. Royal Dutch Shell is voor ABP een Brits bedrijf. De Philips-belegging had eind 2007 een waarde van 761 miljoen euro, die in ING-aandelen 554 miljoen euro. ABP bezit daarmee 2,3 procent van Philips en 1 procent van ING.

ABP (216,5 miljard euro aan beleggingen) behaalde vorig jaar een rendement op zijn beleggingen van 3,8 procent, iets meer dan de helft van het rendement dat het fonds moet halen om de pensioenregeling betaalbaar te houden. Het rendement werd gedrukt door koersdalingen in het derde en vierde kwartaal door de kredietcrisis. De beleggingen in ‘alternatieve investeringen’, zoals grondstoffen, private-equityfinanciers en speculatiefondsen deden het overigens bovengemiddeld goed.

Het fonds becijfert in het vanochtend verschenen jaarverslag dat het door slim te beleggen per saldo vorig jaar 2,2 miljard euro meer heeft verdiend dan wanneer het simpelweg de marktontwikkelingen had gevolgd. De bonus voor de ABP-directie is vorig jaar gestegen. Directievoorzitter Dick Sluimers ontving 88.200 euro, een stijging van 11 procent. Hij krijgt ook een langetermijnbonus van vergelijkbare omvang.

ABP geeft de komende tijd voorrang aan het op peil houden van de koopkracht van de pensioenen boven eventuele pensioenpremieverlagingen. Het bestuur heeft het ijkpunt waarboven de koopkracht volledig wordt toegekend verlaagd, maar het punt waarboven premieverlaging mogelijk is gehandhaafd.

    • Menno Tamminga