Aandeelhouders: ASMI-baas kan in raad commissarissen

Amsterdam. De huidige topman van chipmachinefabrikant ASMI, Chuck del Prado, is voor de aandeelhouders die willen dat hij opstapt wel acceptabel als commissaris van het bedrijf. De beleggers, onder meer het Britse pensioenfonds Hermes en de hedgefondsen Fursa en Centaurus, willen dat Del Prado de dagelijkse leiding van het bedrijf overdraagt aan de Iraniër Farhad Moghadam. ASMI zelf houdt vast aan de positie van Del Prado, zoon van oprichter Arthur del Prado. De aandeelhouders willen ook dat de huidige raad van bestuur, onder leiding van president-commissaris Paul van den Hoek, opstapt. Als compromis zouden de aandeelhouders akkoord willen gaan met een rol voor Chuck del Prado in de raad voor commissarissen, zegt een betrokkene. Het is nog onbekend of ASMI daarmee kan leven. Vandaag dient voor de ondernemingskamer een zaak die is aangespannen door Hermes. De belegger wil zo de beschermingswal afbreken, die door de Stichting Continuïteit ASMI is opgericht. De Stichting gaf vorige week 30 procent preferente aandelen uit aan de leiding van het bedrijf. De familie Del Prado heeft zelf ruim 20 procent van de aandelen. Nu kunnen de overige aandeelhouders geen meerderheid meer halen bij de stemming op de aandeelhoudersvergadering die morgen plaatsvindt. Naast Hermes hebben ook de Vereniging voor Effectenbezitters, Fursa en de aandeelhouders Centaurus en het Harvard Endowment Fund zich bij de rechtzaak aangesloten.