1 Verdiepen

De ins en outs van Beethoven

Grote componisten

www.keepingscore.org

Het knappe van grote componisten is volgens componist en dirigent Michael Tilsen Thomas dat ze hun gevoelens konden vertalen in muziek die bij iedereen herkenbare sentimenten oproept. Goede muziek raakt onze oer-gevoelens, zegt hij. De vriendelijke dirigent onderwijst je – op sturende maar nooit dwingende manier – over klassieke muziek op Keeping Score, een multimediaproject van het symfonieorkest van San Francisco. Er zijn aparte sites voor Tsjaikovski, Beethoven, Stravinsky en Copland, componisten die muziek voor eeuwig veranderden, doordat ze hun wereldkijk vertaalden in nog nooit eerder gehoorde melodieën. Lees mee met de partituur van Beethovens Derde: terwijl je het orkest ziet spelen, legt de dirigent de verrassende wendingen en overgangen uit die de muziek interessant maken. (IdV)