Zuid-Afrika: geweld tegen immigranten

Bij geweld tegen immigranten in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg zijn afgelopen weekeinde zeker twaalf doden gevallen. Er vielen tientallen gewonden en honderden mensen vluchtten politiebureaus in. Bendes gewapend met machetes en geweren trokken door arme buitenwijken waar veel immigranten wonen, en vielen buitenlanders aan.

De gewelddadigheden volgen op onlusten vorige week in de snelgroeiende buitenwijk Alexandra. Boze bewoners daar beschuldigden immigranten – veelal Zimbabweanen op de vlucht voor het economische verval in eigen land – van het inpikken van banen en woonruimte. Sindsdien heeft de onrust zich verspreid.

President Thabo Mbeki laat een onderzoek instellen naar de gewelddadigheden. Zijn mogelijke opvolger, ANC-leider Jacob Zuma, zei dat „we niet kunnen toestaan dat Zuid-Afrika bekend wordt wegens xenofobie”. Volgens de autoriteiten gebruiken criminelen het anti-buitenlandse sentiment als dekmantel voor plunderingen.

Johannesburg is het economische centrum van Zuid-Afrika; er wonen honderdduizenden immigranten, van wie een deel illegaal in het land is. Sporadisch vond eerder geweld tegen immigranten plaats, vooral tegen Somaliërs die ervan worden beschuldigd met lage prijzen de lokale middenstand te verdrijven. (AP, AFP, Reuters)