Weer rampseizoen voor Ajax

Ajax beleeft een uiterst teleurstellend seizoen.

FC Twente speelt in de voorronde van het lucratieve Europese bekertoernooi.

Ajax-aanvaller Luis Suarez beseft dat zijn club komend seizoen geen Champions League zal spelen. Foto Bas Czerwinski 18-05-2008, Amsterdam. Ajax - FC Twente. Luis Suarez na de 0-0 en uitschakeling voor de voorronde Champions League. Foto Bas Czerwinski Czerwinski, Bas

De tranen biggelden over de wangen van John Heitinga toen hij gisteren voor het laatst als speler van Ajax van het veld liep. Aanvoerder Edgar Davids, die graag afscheid had genomen met een plaats in de voorronde van de Champions League, sprak gelaten van „een teleurstellend seizoen”. En de vertrekkende voorzitter John Jaakke restte weinig anders dan zijn collega Joop Munsterman van FC Twente als verliezer de hand te drukken. Daarmee kwam er voor Ajax een einde aan een volledig verloren seizoen.

Het seizoen was nog niet eens goed en wel begonnen toen Ajax eigenlijk al aan een verloren voetbaljaargang bezig was. De club wist het vertrek van sterspeler Wesley Sneijder, talent Ryan Babel, aanvoerder Jaap Stam en coach Henk ten Cate onvoldoende op te vangen. Ajax liep kwalificatie voor de Champions League mis tegen het modale Slavia Praag en werd vroegtijdig uitgeschakeld in het UEFA-Cuptoernooi door Dinamo Zagreb. Lang voordat het seizoen ten einde was, werden algemeen directeur Maarten Fontein en het voltallige bestuur al geslachtofferd.

De formatie van trainer Adrie Koster koesterde gisteren nog de hoop dat de misstap van een week geleden in Amsterdam rechtgezet zou kunnen worden. Maar Ajax kwam na de uitnederlaag (2-1) gisteren voor eigen publiek niet tot scoren. Nadat de landstitel naar PSV was gegaan, de beker door Feyenoord was gewonnen, ging deelname aan de Champions League ook aan de Amsterdamse club voorbij. Voor het derde seizoen op rij zal de ambitieuze club volgend seizoen ontbreken bij het belangrijkste Europese bekertoernooi. Aan de nieuwe trainer Marco van Basten de taak het volgend seizoen anders aan te pakken.

De huidige bondscoach van het Nederlands elftal zag vanaf de perstribune hoe een zielloos Ajax ten strijde trok tegen FC Twente. In de wedstrijd van het seizoen had Koster plaatsgemaakt voor de jeugdspelers Donovan Slijngard en Jeffrey Sarpong. De noodgrepen van Koster leidden niet tot succes. De opvolger van de tussentijds naar Chelsea vertrokken Henk ten Cate heeft vrijwel het hele seizoen gezocht naar het ideale elftal, maar dat nooit gevonden. Het was kenmerkend dat de bij Ajax volledig mislukte Spanjaard Ismael Urzaiz in de slotfase nog door Koster werd ingebracht als breekijzer. Albert Luque zat niet eens op de bank.

De wijze waarop de nummer twee van de reguliere competitie de hoofdprijs in de play-offs verspeelde, was tekenend voor het wisselvallige seizoen. Op het moment dat Ajax móest winnen bleek de ploeg kwalitatief tekort te schieten om tegen FC Twente het verschil te kunnen maken. Ook topscorer Klaas Jan Huntelaar kwam er niet aan te pas. Nu Ajax opnieuw deelname aan de Champions League misloopt, lijkt een vertrek van de spits uit Amsterdam aanstaande. Net als Heitinga is Huntelaar toe aan een sterkere competitie. Kwalificatie voor de Champions League had hem misschien nog op andere gedachten kunnen brengen.

FC Twente heeft precies het tegenovergestelde probleem. De club uit Enschede mag voor het eerst in de clubgeschiedenis strijden om een plaats in de Champions League. Onder leiding van trainer Fred Rutten is FC Twente uitgegroeid tot misschien wel de best voetballende ploeg van de eredivisie. De club van voorzitter Munsterman is vol ambitie, maar moet mogelijk de tol betalen voor het verrassende sportieve succes.

Het vertrek van trainer Rutten naar het Duitse Schalke 04 staat al vast. Karim El Ahmadi zal volgend seizoen niet namens FC Twente in de Champions League spelen. De middenvelder vertrekt naar Feyenoord. Datzelfde Feyenoord bekeek gisteren in de Arena de talentvolle aanvaller Eljero Elia. Het is ook nog maar de vraag of spelmaker Orlando Engelaar en de Braziliaanse verdediger Douglas behouden kunnen worden.

Centrale verdediger Rob Wielaert wenste zich gisteren nog geen zorgen te maken over de toekomst van FC Twente. De voormalige speler van PSV liep ondanks het succes van zijn ploeg met gemengde gevoelens door de catacomben van de Arena. Toen het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Pieter Vink klonk, besefte Wielaert dat de Olympische Spelen aan hem voorbij zullen gaan. Net als Edson Braafheid stond hij op de nominatie als dispensatiespeler naar Peking te gaan. Het duo zal nu met FC Twente moeten strijden om een plaats in de Champions League. „Al met al overheerst bij mij nu toch vooral het gevoel dat ik met FC Twente geschiedenis heb geschreven”, stelde Wielaert na afloop. Coach Foppe de Haan van het olympisch elftal heeft inmiddels Barry Opdam als vervanger opgeroepen.

Wielaert denkt dat het succes van Twente te danken is aan de stabiele organisatie onder leiding van Rutten. Juist daaraan ontbrak het de afgelopen jaren in Amsterdam.

Het mag op zijn minst opmerkelijk worden genoemd dat uitgerekend Ajaxcoach Adrie Koster op de nominatie zou staan om Rutten in Enschede als trainer op te volgen. „Je weet nooit hoe het loopt in de voetballerij”, stelde Koster na afloop. „Maar we hebben in ieder geval nog geen overeenkomst.”

    • Koen Greven