Vrijdag. Nestelen is vestigen

Kunstenaar Benjamin Verdonck huist een week in een reuzenvogelnest aan de Weenatoren. Fragmenten uit zijn dagboek.

Nest van kunstenaar Benjamin Verdonck Foto Alexis Destoop Destoop, Alexis

Aan de Weenatoren in Rotterdam hangt deze hele week een nest van de kunstenaar Benjamin Verdonck. Het betreft een toneelvoorstelling die de hele week duurt, met de titel Hirondelle/ dooi vogeltje/ The great Swallow. De kunstenaar houdt van zijn voorstelling een dagboek bij op internet. Fragmenten.

„Vrijdag. Nestelen is vestigen. Nestelaar is hij/zij die neerzit, ergens op broedt. Maar ook niets doet, draler, aarzelaar. (..) Ik heb een risicoanalyse gemaakt, maatregelen genomen met betrekking tot de brandveiligheid, de druk berekend die de wind kan uitoefenen”. Zaterdag. „Het nest hangt aan de dertiende verdieping van wat men hier, zo leer ik, de peperbus noemt. (..) 48 meter onder mij de tramlijnen 8, 21, 23, 25. 58 meter boven mij het topje van de Weenatoren, een beetje verstopt, een grote diamant. (..) Het mooiste wat ik vandaag zie: wanneer de zon ondergaat, verrijst vanuit het wegdek aan de overkant onder mij een driepersoons-urinoir”.

Zondag. „Aan de overkant (de Lijnbaan) staat een ei (2.15 meter hoog, 1.40 meter breed, 250 kilo zwaar). (..) De man in het nest strekt zijn armen uit naar het ei en wil heel hard mama roepen, maar weet nog niet hoe dat moet”.

Deze voorstelling is te volgen op nest-rotterdam.nl