VN-missie naar zuiden Soedan

De Verenigde Naties hebben zaterdag een humanitaire missie gestuurd naar het stadje Abyei, op de grens tussen Noord- en Zuid-Soedan. Daar braken vorige week zware gevechten uit tussen het Soedanese regeringsleger en het SPLA, de voormalige bevrijdingsbeweging van Zuid-Soedan. Vrijdag sloten de partijen een wapenstilstand. Vrijwel alle 35. 000 inwoners van Abyei zijn gevlucht. De geweldsexplosie hing in de lucht. De voornaamste reden is de aanwezigheid van 3.000 militairen van het noordelijk regeringsleger. Volgens het in 2005 gesloten vredesverdrag tussen Noord- en Zuid-Soedan hadden alle regeringssoldaten zich uit Abyei moeten terugtrekken. Veel geschilpunten tussen het noorden en het zuiden van Soedan concentreren zich in Abyei. Een oorlog kan het einde inluiden van het moeizaam bereikte vredesverdrag. (AFP)

Lees meer over Soedan via nrcnext.nl/links