Verkiezing ‘biedt geen uitweg’ in Koeweit

Moslimfundamentalisten en conservatieve tribale allianties hebben winst geboekt in de Koeweitse parlementsverkiezingen, die zaterdag werden gehouden. Vrouwen, die in 2005 actief en passief kiesrecht kregen, werden niet in het vijftig leden tellende parlement gekozen.

Fundamentalisten en conservatieven hebben nu 24 zetels, vier meer dan in het voorgaande parlement. De beurs van Koeweit ging gisteren naar beneden na het bekend worden van de resultaten, die volgens lokale waarnemers immers geen uitweg uit de huidige problemen bieden.

De verkiezingen werden uitgeschreven nadat de emir van Koeweit het parlement in maart had ontbonden wegens de slechte verhouding met het kabinet. De bevolking stemde echter opnieuw volgens tribale en sektarische lijnen. Daardoor keerden er parlementsleden in terug die loonsverhoging hadden beloofd en hadden toegezegd publiek geld te gebruiken om consumentenschulden kwijt te schelden. Hiertegen verzet de regering zich fel.

De regering wil de economie hervormen met impopulaire maatregelen als invoering van inkomstenbelasting en privatisering van diensten die tientallen jaren lang zwaar zijn gesubsidieerd. Zoals het zich nu laat aanzien zal zij met het nieuw gekozen parlement dezelfde strijd moeten aangaan als met zijn ontbonden voorganger. „In het algemeen is de situatie als die was”, reageerde ex-minister van Olie Ali al-Baghli op de uitslag. „Als hetzelfde patroon zich voortzet, zal de uitkomst zijn dat het parlement eens temeer wordt ontbonden.” (Reuters, AP)