Verhagen: Israël niet racistisch noemen

AMSTERDAM. Nederland zal niet accepteren dat volgend jaar tijdens een VN-conferentie opnieuw pogingen worden ondernomen om Israël te brandmerken als een racistische staat. Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft dat gisteren gezegd tijdens een bijeenkomst van het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van de staat Israël. Verhagen wees erop dat een vorige VN-conferentie over racisme in 2001 in het Zuid-Afrikaanse Durban op een mislukking uitliep, mede doordat een aantal Arabische landen de joodse staat in de slotverklaring van racisme wilden beschuldigen. ”Ik wil u graag verzekeren dat we niet zullen toestaan dat dit opnieuw gebeurt”, zei Verhagen gisteren. Nederland is betrokken bij de voorbereiding van de nieuwe VN-conferentie in 2009.