`Veel meer chroom bij kinderen in buurt hoogovens Corus`

Hilversum. Kinderen uit Beverwijk en Wijk aan Zee blijken vijf tot veertien keer meer chroom in hun lichaam te hebben dan normaal. Dat zou verband houden met de hoogovens van Corus in IJmuiden, zo zeiden onderzoekers van Natuur en Milieu en de Radboud Universiteit gisteren in het tv-programma Zembla. Chroom kan bijdragen aan het ontstaan van longkanker. Volgens huisarts Van Oudvorst in Wijk aan Zee is bijna de helft van alle overleden patiënten in zijn praktijk de afgelopen elf jaar doodgegaan aan kanker. Uit GGD-onderzoek uit 2007 bleek dat in de regio rond Corus meer long- en huidkanker voorkomt dan in de rest van Nederland. In 2007 heeft Corus een nieuwe milieuvergunning van de provincie Noord-Holland gekregen waarin staat wat Corus jaarlijks aan giftige stoffen mag uitstoten. Corus weerspreekt de conclusies van Zembla. Het bedrijf zegt zijn medewerkers regelmatig medisch te onderzoeken en zegt ook dat uit geen van de GGD-onderzoeken een verband zou blijken tussen het productieproces van Corus en kanker. Volgens Corus ”moet het verhoogde voorkomen van longkanker in Beverwijk zeer waarschijnlijk worden verklaard door het rookgedrag van inwoners van deze gemeenten in het verleden”. (NRC)