Tsvangirai mijdt begin van campagne

MDC-leider Morgan Tsvangirai was gisteren de opvallende afwezige bij de massabijeenkomst waarmee zijn partij het startsein gaf voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen.

De MDC zegt een moordcomplot te hebben ontdekt tegen Tsvangirai, die na weken in het buitenland zou terugkeren in Zimbabwe. Tsvangirai had aangekondigd dat hij bij de bijeenkomst in Zimbabwe’s tweede stad Bulawayo zou zijn, maar de MDC-leider blijft voorlopig in buurland Zuid-Afrika waar hij na de eerste verkiezingsronde op 29 maart naartoe vluchtte uit vrees voor het regime president Robert Mugabe.

De vice-voorzitter van de MDC, Thokozani Khupe, zei tegen de ongeveer 10.000 aanhangers in Bulawayo dat de partij in de tweede ronde, op 27 juni, regeringspartij ZANU PF zal „begraven”. „We zullen ervoor zorgen dat ze begraven worden zodat ze een wederopstanding onmogelijk wordt”, aldus Khupe.

De centrale kiescommissie besloot eerder dat een tweede ronde nodig is omdat Tsvangirai noch Mugabe bij de eerste ronde een beslissende meerderheid heeft gehaald. Volgens de MDC heeft Tsvangirai wel een absolute meerderheid gehaald.

De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu heeft gisteren in de Duitse krant Welt am Sonntag gepleit voor een internationale troepenmacht om de veiligheid te garanderen bij de tweede kiesronde. „Dat is de enige manier om iedere vorm van geweld te voorkomen”, aldus Tutu. MDC pleitte eerder voor internationaal toezicht, maar de regering in Harare wil alleen waarnemers toelaten van SADC, het regionale samenwerkingsverband van zuidelijk Afrika. Waarnemers van SADC waren aanwezig bij de eerste ronde maar verlieten Zimbabwe voordat de stemmen waren geteld.

Volgens lokale berichten zijn in Zimbabwe alsnog de zeventig ton wapens en ammunitie uit China gearriveerd die eerder in geen enkel zuidelijk Afrikaans land aan wal mochten. De wapens, waarvan gevreesd wordt dat ze tegen de eigen bevolking worden ingezet, zouden aan land zijn gebracht in Congo en per vliegtuig naar Zimbabwe zijn gebracht. Het schip dat de wapens afleverde zou zijn bijgetankt door een Zuid-Afrikaans schip, met medeweten van president Thabo Mbeki. Een woordvoerder van Mbeki ontkent dat. (AP, AFP, Reuters)