Televisie Voorkeur

In de dagelijkse realityserie De Klas van 2008 worden elf scholieren gevolgd die dit jaar eindexamen doen. De serie geeft een beeld van de huidige generatie examenkandidaten. De serie is onderdeel van een zogeheten crossmediaal project waarbij de belevenissen van de scholieren op televisie, radio, internet (www.deklasvan2008.nl) en in de krant (De Telegraaf, de Spits) te volgen zijn. Ned.3, 19.00-19.21u. Toala Olivares, Cris

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de kinderen van de Nederlandse Sara Levy, die met hun moeder in Israël wonen. Ze hebben een Nederlands paspoort, maar mogen niet naar Nederland reizen. Sara Levy is gescheiden van haar Israëlisch man. Tot ze achttien zijn, mogen haar kinderen Israël niet uit. Het klinkt bizar, maar het is staande praktijk in Israël. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Aandacht voor het Songfestival dat morgen in Belgrado begint. Het festival trekt traditiegetrouw een grote schare homoseksuele fans. Die verblijven nu een week in een land met een nogal homofobe achtergrond. In de reportage wordt de stemming gepeild onder homo-organisaties en festivalgangers. Verder een reportage over de drugsbendes in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova. Reportage over de samenwerking van de Nederlandse, Duitse en Belgische politie op het gebied van politierecherche in Zuid-Limburg; aandacht voor de politieke biografie van Dries van Agt, Tour de Force, en een verslag over het geweld in Zuid-Afrika tegen buitenlanders, vooral vluchtelingen uit Zimbabwe. Ned. 2, 22.15-22.50u.

Informatief

Radar. Een gebruikte auto importeren uit het buitenland kan honderden euro’s voordeel opleveren en het is betrekkelijk eenvoudig te regelen. Verder een item over de mythes en waarheden van de zogenoemde Codex Alimentarius, die richtlijnen, normen en standaarden over al het voedsel in de wereld ontwikkelt. Ned.1, 20.30-21.20u.

Kassa 2. Wat zijn de gevaren van alle ongedierte dat op komt zetten zodra het in Nederland mooi weer wordt: muggen, wespen, teken? En moeten we ons zorgen maken over insecten die eerder niet in Nederland voorkwamen? Verder de kwestie of Studioline Indestructible Gel inderdaad zo sterk en veerkrachtig is als de reclame doet geloven. Presentatie: Felix Meurders Ned.2, 19.25-19.55u.

Tegenlicht: Papa is een martelaar. Portret van de familie van Ibrahim Mouazzi, een ervaren Hezbollah-strijder, die in de zomer van 2006 omkwam tijdens de oorlog tussen Israël en Hezbollah. De Partij van God verwacht van zijn weduwe en kinderen dat zij gelukkig zijn met Ibrahims dood, nu zijn droom in vervulling is gegaan en hij als martelaar in het paradijs is. Dalal, de weduwe van Ibrahim, verdedigt het martelaarschap van haar man. Het zijn vooral haar jonge kinderen die lijden onder het verlies. Dalal moedigt haar kinderen aan om het voorbeeld van hun vader te volgen. De reportage laat o.m. zien hoe Hezbollah Dalals enige zoon Ali opleidt tot een toekomstige strijder, terwijl de twaalfjarige jongen zelf nog moeite heeft met dat concept. Ned.2, 22.55-21.47u.

Iedereen eco. Met bekende Vlamingen op zoek naar originele en haalbare manieren om milieubewuster te leven. De milieuproblemen worden bekeken door een andere bril: die van de ecologische voetafdruk van elk individu. België 1, 21.15-21.45u.

Cooking in the danger zone. Britse reportageserie waarin culinair reisjournalist Stefan Gates proeft wat de mensen koken als zij in verdrukking leven wegens een crisis in het land waar ze wonen. Vandaag in Haïti en Mexico. België 2 / Canvas, 21.10-22.10u.

praatprogramma

Knevel & Van den Brink. Nieuw seizoen van de talkshow waarin gasten uit de wereld van politiek, cultuur, sport en de amusementsindustrie worden ontvangen. Vandaag vice-premier André Rouvoet over de homoseksuele politicus binnen de ChristenUnie; ex-politicus en ex-diplomaat Dries van Agt licht zijn politieke biografie toe en Gerrit de Horde, de man wiens vrouw Yvonne in mei 2007 in diergaarde Blijdorp door de zilverruggorilla Bokito werd aangevallen, geeft zijn visie op de gebeurtenissen. (Zie ook pag. 18: De sfeer bij ons aan tafel is ‘veiliger’). Ned.1, 22.55-23.55u.

kunst en cultuur

Cinema.nl: Cannes 2008. Dagelijks verslag van het Filmfestival in Cannes. Presentator Twan Huys praat vandaag o.a. met de regisseurs Wong Kar Wai en Atom Egoyan en met modeontwerper Roberto Cavalli, die de sterren op de rode loper aankleedt. Ned.2, 23.50-0.15u.

documentaire

Dokument: Gestolen kinderen. Miranda leeft met haar zesjarige dochter Noa ondergedoken op wisselende geheime adressen in Nederland. Ze is bang dat haar Italiaanse ex-man het kind terug naar Italië zal halen. Op een nacht worden Miranda en Noa door de Nederlandse politie opgepakt. Ned.2, 22.50-23.50u.

amusement

All Stars. Dramaserie over het wel en wee van de mannen uit het amateurvoetbalelftal Swift Boys. Herhaling. Ned.3, 19.55-20.25u.

sport

Holland sport. Een gesprek met Danny Blind, de nieuwe technische manager van Ajax. NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra toont de inhoud van haar koffer op weg naar de Olympische Spelen. Verder onder meer de Petje op Petje af Quiz, Ned.3, 20.25-21.35u.

nrc.tv is bereikbaar via nrc.tv, nrc.nl en nrcnext.nl