SP wil bouwen aan linkse alliantie

SP-leider Jan Marijnissen heeft gisteren bij een SP-familiedag in pretpark Walibi premier Balkenende hard aangevallen. Hij verwijt de CDA-leider gebrek aan leiderschap en bezieling. „Ook in zijn vierde rommelkabinet heeft hij dat niet laten zien.”

Marijnissen bejegende de PvdA daarentegen relatief mild: hij verklaarde de komende maanden oriënterende gesprekken te willen voeren over een progressieve ‘sociale alliantie’ met linkse partijen, de vakbeweging en maatschappelijke organisaties. De grote vraag is volgens hem momenteel niet de verwarring binnen de PvdA, haar fletse ministers en de afwezige Wouter Bos, maar of „de bal naar links gaat” of „naar de VVD van Wilders, de VVD van Verdonk en de VVD van Rutte”.

Marijnissen ontkent dat deze oproep tot linkse samenwerking een reactie is op de aankondiging van de nieuwe PvdA-fractieleider Mariëtte Hamer dat ze een eind wil maken aan de verkramptheid van de PvdA richting SP. „Ik sta daar losser in (...)”, zei Hamer zaterdag in NRC Handelsblad. „Ik wil snel een afspraak met Marijnissen maken om te kijken wat we samen kunnen doen.” Ze hoopt wel dat SP-leider Marijnissen zich wat toeschietelijker toont. „Het mag van zijn kant wel wat losser, hoor, de liefde moet van twee kanten komen.” Hamer riep tevens Balkenende op meer schwung in het kabinet te brengen. „Ik zou niet weten wat hem tegenhoudt.”

Marijnissen reageerde zaterdag nogal afhoudend in het radioprogramma Kamerbreed. Hij noemde Hamers avances „verrassend”, maar wees erop dat PvdA-staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) vorige week juist pleitte voor een links-liberale samenwerking met GroenLinks en D66. Volgens Marijnissen moet Hamer vóór ze belt eerst maar kijken of er voldoende draagvlak is in de verdeelde PvdA, die „ideologisch het spoor bijster” zou zijn.

In Biddinghuizen zei Marijnissen achter het podium dat eerdere gesprekken tussen PvdA’ers en SP’ers in restaurants tot niets leidden „omdat we merkten dat het niet de zegen van Wouter Bos had”.

Lees het interview met Hamer via nrcnext.nl/links

    • Coen van Zwol