SP en PvdA schuifelen

De SP hield gisteren haar familiedag in pretpark Walibi World. Belangrijk gespreksonderwerp: de avances van de PvdA.

Jongerenband Krezip lokte veel SP’ers naar het podium, Kamerlid Harry van Bommel verzorgde de trekking van de megaloterij: een weekend voor twee personen in Parijs. Duizenden SP’ers moesten tijdig de achtbanen van pretpark Walibi World verlaten, anders had leider Jan Marijnissen op een leeg veld gesproken.

Na een gure bijeenkomst in 2007 werd het gisteren in Biddinghuizen weer ouderwets gezellig op de SP-familiedag in Walibi World. De beweging is hecht, de partijkas goed gevuld, zo bleek ook uit de champagne waarop de achterban werd onthaald. Alleen in de peilingen gaat het matig.

Jan Marijnissen zette zijn partij neer als ‘partij van de ideeën’, niet de ‘SP van Nee’ waarmee de nieuwe PvdA-fractieleider Mariëtte Hamer zaterdag in deze krant zei „niets te hebben”. Sowieso hing haar schaduw enigszins over Walibi World, al refereerde Marijnissen slechts sarcastisch aan haar ‘charisma’.

Hamer wil minder verkrampt dan voorheen omgaan met de SP. „Ik wil snel een afspraak met Marijnissen maken om te kijken wat we samen kunnen doen.” Samenwerking tussen deze rivalen op de sociaal-democratische markt heeft iets van een paring van bidsprinkhanen. Daarbij heeft het mannetje veel te vrezen.

Marijnissen reageerde zaterdag zuinig in radioprogramma Kamerbreed: hij noemde Hamers avances „verrassend”. Vóór ze belde moest ze eerst kijken of er draagvlak is in de PvdA, waar de liberale geest van Paars nog lang niet is uitgedreven. Maar omdat zowel PvdA als SP kwakkelt en populistisch rechts groeit, kon het daarbij niet blijven. Dus bejegende Marijnissen de PvdA zondag aan de voet van de achtbanen mild en ging hij slechts voluit te keer tegen premier Balkenende, die ook in zijn „vierde rommelkabinet” geen leiderschap of bezieling zou tonen. Hij beloofde oriënterende gesprekken over een progressieve ‘sociale alliantie’ met linkse partijen, de vakbeweging en maatschappelijke organisaties.

Wordt dat een kopje koffie voor de camera of een ‘Des Indes-achtig proces’, het informeel overleg tussen VVD’ers en PvdA’ers dat ooit bekroond werd met Paars? Dat werkt alleen als het geheim is, vindt Hamer. En als het de zegen heeft van Wouter Bos, beklemtoonde Marijnissen backstage.

    • Coen van Zwol