Schilderij National Gallery valt en breekt

Medewerkers van de National Gallery in Londen hebben een 500 jaar oud schilderij van Domenico Beccafumi laten vallen. Het schilderij, getiteld Marcia, brak daarbij in tweeën, zo meldt website The Art Newspaper. Volgens de site is dit „het ergste ongeluk ooit in een Brits Museum.” Directeur Nicholas Penny bevestigt dat het voorval „zeer ernstig” is.

Het schilderij glipte uit zijn lijst toen het van de wand werd gehaald om het te verplaatsen naar een ander deel van het museum. Het bestaat uit drie delen, en het linkerpaneel brak daarbij in zijn geheel af. Het schilderij is gerestaureerd en de delen zijn weliswaar weer aan elkaar bevestigd, maar er is blijvende schade aan de verf op de plek waar het paneel afbrak.

Het schilderij wordt inmiddels weer tentoongesteld, en volgens het museum is bij de huidige belichting „niets te zien van de opgelopen schade.”

Hoofdconservator Martin Wyld heeft onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ongeluk. Vast staat dat het paneel niet goed aan de – tijdelijke – lijst was bevestigd, en ook dat de medewerkers hier niet van op de hoogte waren gebracht.