Portsmouth wint FA Cup

Portsmouth heeft zaterdag op Wembley de FA Cup veroverd. De ploeg van coach Harry Redknapp versloeg Cardiff City, met de Nederlanders Jerry Hasselbaink en Glenn Loovens in de basis, met 1-0. Oud-Ajacied Nwankwo Kanu maakte in de 37ste minuut het enige doelpunt.

Voor Portsmouth was het de tweede triomf in het Engelse bekertoernooi. De primeur was in 1939. Cardiff City won de FA Cup in 1927, als enige niet-Engelse ploeg in de geschiedenis van het bekertoernooi.

Cardiff City, afgelopen seizoen in de eerste divisie (Championship) slechts twaalfde, was in de eerste helft gewaagd aan het favoriete Portsmouth. De nummer acht van de Premier League bleek defensief behoorlijk kwetsbaar. Met enig geluk kon doelman David James tot aan de rust de nul vasthouden.

Zijn collega Peter Enckelman daarentegen greep acht minuten voor de rust halfslachtig in bij een voorzet, waarna Kanu de bal eenvoudig intikte: 1-0. De Nigeriaan liet halverwege de eerste helft zien dat hij nog steeds fantastisch kan voetballen, met een schot tegen de paal na een karakteristieke solo.

Op slag van rust schoot de sterk spelende Loovens (24) de bal voor Cardiff in het vijandelijke doel, maar arbiter Dean keurde de gelijkmaker af wegens een handsbal van de oud-speler van Feyenoord. Loovens sprak van een zure nederlaag. „We waren zeker niet minder. Je weet dat je tegen een club uit de Premier League niet veel kansen krijgt. We hebben er een paar gehad, maar helaas niet gescoord. Het was toch een schitterend in een vol Wembley de finale van de FA Cup te mogen spelen.” (ANP)