Ook rechters willen herzien strafzaken vergemakkelijken

Den Haag, 19 mei. Ook rechters willen herziening van afgesloten strafzaken makkelijker maken, als nieuw wetenschappelijk inzicht aannemelijk maakt dat een veroordeling ”niet meer voor juist kan worden gehouden”. Op kosten van de overheid moet een veroordeelde dan ook nieuw onderzoek kunnen laten doen. Dit schrijft de nieuwe voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, Erik van den Emster, vandaag op rechtspraak.nl bij de presentatie van het jaarverslag. De rechterlijke macht trekt hiermee voor het eerst zelf ook de conclusie uit het werk van de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken dat zogeheten `twijfelzaken` makkelijker heropend moeten kunnen worden. Eind februari liet minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) al weten dat de wettelijke herziening zal worden verruimd.