Onderzoekers: geen chroom bij Corus

Kinderen die rond de IJmuidense staalfabriek Corus wonen, hebben géén hoger chroomgehalte door uitstoot van de staalfabriek. Dat concluderen de onderzoekers die in opdracht van de Stichting Natuur en Milieu het gehalte aan zware metalen onderzochten in haren van kinderen in Beverwijk, Wijk aan Zee en De Rijp.

Maar in de documentaire ‘Het gif van Corus’ dat het televisieprogramma Zembla gisteravond uitzond, zeiden de programmamakers op basis van hetzelfde onderzoek dat kinderen die rond het voormalige Hoogovens wonen vijf tot veertien keer zoveel chroom in hun lichaam hebben als andere kinderen. En dat chroom longkanker kan veroorzaken.

„Zembla was onvolledig”, laat de projectleider van het onderzoek Marinke Stassen vanmorgen weten. „Zembla vergeleek alleen met schone gebieden in Korea en Zweden. Wij hadden ons onderzoek opgezet met een referentiemeting in een schoon gebied in Nederland, in De Rijp. Daarmee vergeleken was er rond Corus bijna geen verhoging.”

„Nu gaan mensen zich misschien ongerust maken, terwijl er geen reden voor is”, zegt dr. Fons Smulders, wetenschappelijk adviseur bij het onderzoek. „De chroombelasting is waarschijnlijk in heel Nederland wat hoger. Het is zeer onwaarschijnlijk dat dat schadelijk is.”