Kamer wil zaak Spijkers sluiten

Er moet een streep komen onder het dossier van klokkenluider Fred Spijkers, schrijven de SP, PvdA, ChristenUnie, D66, GroenLinks en de Groep Verdonk in een brief aan staatssecretaris De Vries (Defensie). Defensiemedewerker Spijkers voorkwam in 1984 dat een fout van Defensie met dodelijke afloop voor acht militairen in de doofpot belandde, maar kampt nog steeds met de gevolgen. Gezagsdragers zouden zich 23 jaar schuldig hebben gemaakt aan fraude en machtsmisbruik ten opzichte van Spijkers, concludeerde universitair docent beroepsethiek Joep van der Vliet van de Universiteit van Amsterdam in maart. Spijkers werd ontslagen en tot psychiatrisch geval verklaard. Pas in 2002 werd hij gerehabiliteerd. De fracties willen dat Spijkers’ problemen met zijn inkomen, pensioen, belastingaanslagen, rekeningen van arts en advocaten, verzekeringen en een administratieve rectificatie voor de zomer zijn opgelost. (ANP)