Internet Weblog van de dag

Scenarioschrijven

Scenario schrijven.Wie stuur je een scenario?Op het weblog Filmvragen stelt Johannes P. Klein vanuit Spanje de volgende vraag:

‘Ik schrijf, omdat ik schrijven leuk vind. Wil het leuk blijven, heb je lezers ofwel kijkers nodig. Mijn verhalen lijken als ze af zijn meer op een scenario voor een (tv-)film dan op een novelle. Dat komt omdat ik dialogen schrijf en het invullen van het beeld overlaat aan de lezer. Omdat ik niet thuis ben in de wereld van de film en dus ook niemand ken die mijn werk zou willen beoordelen en eventueel promoten zoek ik uw hulp. Kent u iemand die ik iets zou kunnen toesturen?’

Filmkenner Hans Beerekamp antwoordt: ‘De rol van het beoordelen van een scenario ligt in het algemeen bij de producent. Televisieomroepen hebben ook dramaturgen in dienst die scripts lezen en in vele stadia van de eventuele productie adviezen geven. De eerstverantwoordelijke blijft echter de producent, die scenarioschrijver, regisseur, acteurs en technische crew bij elkaar brengt en de financiering realiseert. De omroep kan zelf als producent optreden, maar zal in veel gevallen ook het liefst samenwerken met een externe producent.

[...]Het zou wellicht verstandig zijn eens contact te leggen met het Netwerk Scenarioschrijvers, dat onder meer belangenbehartiging aanbiedt.’

Stel zelf een vraag op nrc.nl/filmvragen