Indiana Jones is in Cannes

Zelfs voor Cannes was de opwinding buitensporig: de wereldpremière van Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull zorgde voor lange rijen en veel geduw en getrek. In het Palais des Festivals hing een geladen sfeer: Steven Spielberg kwam eraan. Dat was voor het eerst sinds in 1982 E.T. in Cannes in première ging. Spielberg bleef zelf kalm. Hij schudde handen, deelde handtekeningen uit en verklaarde op de persconferentie dat hij deze vierde Indiana Jones-film „puur voor zijn plezier” had gemaakt, na een „donkere periode” met films als Schindler’s List en Munich.

Hoofdrolspeler Harrison Ford (65) bleek er in werkelijkheid fitter en jonger uit te zien dan zijn personage Indiana Jones. Dat de critici de film, die speelt in de jaren ’50, niet erg gunstig hebben ontvangen deert hem niet: „Ik werk voor de mensen die voor hun kaartje betalen.”

Cate Blanchett geeft in de film gestalte aan de communistische schurk Irina Spalko. Op de vraag van een Russische journaliste of haar rol niet beledigend is voor het imago van Rusland zei Blanchett: „I apologize to the entire Russian people.” Overigens engageerde Spielberg voor de andere Russische personages Russische acteurs, opdat hun Engels een authentiek accent zou hebben.

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull is vanaf donderdag in de bioscoop te zien. De film moet 1 miljard dollar opbrengen.

Cannes: pagina 11

    • Peter de Bruijn