Ierse boer dreigt met ‘nee’ tegen EU

„Doe ons in de uitverkoop, en we zullen ons zegje doen op 12 juni!” De leider van de machtige Ierse Boeren Organisatie (IFA), Padraig Walshe, laat er geen misverstand over bestaan. Als de Europese Unie haar plannen doorzet om meer goedkoop rundvlees uit landen als Brazilië toe te laten, dan zullen de Ierse boeren ‘nee’ stemmen bij het referendum over het Verdrag van Lissabon volgende maand.

De boeren hebben het persoonlijk aan de stok gekregen met eurocommissaris Peter Mandelson, die in het kader van onderhandelingen in de Wereldhandelsorganisatie de EU-importtarieven op zuivel en vlees wil verlagen. Dit zal volgens de IFA niets minder dan het einde van de Ierse landbouw betekenen. ‘Stop Mandelson’, staat te lezen op talloze billboards en posters.

Dat nota bene de Ierse boeren, die zoveel van EU-landbouwsubsidies hebben geprofiteerd, het verzet tegen het nieuwe verdrag aanvoeren, is een domper voor de Ierse regering onder leiding van de nieuwe premier Brian Cowen. Het fiasco van het EU-referendum van 2001, waarin de Ieren het Verdrag van Nice afwezen, ligt nog vers in geheugen.

Gelukkig voor Cowen publiceerde de Irish Times dit weekend een opiniepeiling waaruit blijkt dat het aantal voorstanders van het Lissabon-Verdrag groeiende is. 35 procent van de Ieren zou nu ‘ja’ stemmen en 18 procent ‘nee’. Maar de peiling laat ook zien dat het aantal twijfelaars nog bijzonder groot is. Bijna de helft heeft nog geen keuze gemaakt.

Naar verluidt heeft ‘Mandy’ in Brussel het dringende advies gehad zich tot 12 juni niet al te veel in de Ierse media te laten zien.