‘Hongerdood dreigt kinderen’

Duizenden kinderen in het door de cycloon Nargis getroffen Birma sterven binnen enkele weken van de honger als noodhulp hen niet snel bereikt. Dat zei de Britse hulporganisatie Save the Children gisteren. Volgens de organisatie waren minstens 30.000 kinderen jonger dan vijf jaar voor de cycloon al ernstig ondervoed en hebben nu dringend voedsel nodig. De Verenigde Naties en internationale hulporganisaties hebben zich de afgelopen weken beklaagd over de niet-coöperatieve opstelling van het militaire regime, de junta, in Birma bij de hulpverlening. Volgens Mark Malloch Brown, Britse staatssecretaris voor Afrika en Azië, begint de hulpverlening „eindelijk op gang te komen”. Hij verwacht dat Birma zich opener zal opstellen. Secretaris-Generaal Ban Ki-moon van de VN reist deze week naar Birma om te praten over de moeizame hulpverlening. Juntaleider Than Shwe heeft gisteren voor het eerst een bezoek gebracht aan het getroffen gebied. (AP, BBC)