Evenwicht begroting in Franse grondwet

Het streven naar begrotingsevenwicht komt in de Franse grondwet te staan. Dat hebben de regeringspartijen UMP en Nouveau Centre dit weekeinde afgesproken, nadat president Sarkozy met het idee had ingestemd.

De afspraak komt juist nu Parijs zich opmaakt om woensdag een ‘politieke aanbeveling’ te krijgen van de Europese Commissie om de overheidsfinanciën onder controle te krijgen. Dat is de opmaat voor een officiële waarschuwing.

De Commissie voorziet dat het Franse tekort in 2008 oploopt tot 2,9 procent van het bruto binnenlands product en in 2009 de kritische grens van 3 procent zal bereiken. De Europese afspraken zijn dat de lidstaten binnen enkele jaren evenwicht moeten bereiken.

De Franse regering heeft een gunstiger beeld van de eigen financiën. Premier Fillon noemde gisteren het beperken van het tekort tot 2 procent in 2009 „geen keuze maar noodzaak”. Volgens Fillon is begrotingsevenwicht in 2012 een „absolute prioriteit” voor zijn regering. Maar Parijs heeft bij zijn Europese partners een slechte reputatie op dit gebied, temeer daar Franse bewindslieden in de praktijk bezuinigingen geregeld hebben opgeofferd om groei te stimuleren door extra investeringen. Onlangs spoorden de Europese ministers van Financiën hun Franse collega Lagarde nog aan meer werk te maken met het snijden in publieke uitgaven van ongeveer 1.000 miljard euro.

Dwingende praktische consequenties heeft de voorgenomen bepaling overigens niet. Na parlementaire behandeling moet de grondwetswijziging in 2012 ingaan, onder de volgende president. Ook is niet bepaald in hoeveel jaren het evenwicht bereikt moet worden.