Elf seizoenen, elf landskampioenschappen

De hockeysters van Den Bosch zetten hun unieke serie van landstitels gewoon voort.

En opnieuw had aartsrivaal Amsterdam het nakijken.

Herman Kruis kan met een gerust hart afscheid nemen van Den Bosch. De scheidende coach van de Bossche hockeyvrouwen die na de Olympische Spelen in Peking als bondscoach veel speelsters van zijn huidige groep zal tegenkomen in het Nederlands elftal, zwaaide gisteren af met zijn achtste achtereenvolgende landstitel. Zijn club behaalde door de dubbele zege op aartsrivaal Amsterdam in de play-offs zelfs het elfde landskampioenschap op rij.

Amsterdam was voor de vijfde achtereenvolgende keer het slachtoffer in de finale om de titel. „Ik ben enorm trots op dit jonge team”, zei Kruis na afloop. „Het is fantastisch dat we de geroutineerde ploeg van Amsterdam opnieuw hebben verslagen.”

De unieke serie van Den Bosch werd gisteren met een jaar verlengd dankzij de winnende treffer van Maartje Paumen. Twaalf minuten voor tijd besliste de international het tweede finaleduel (3-2). Zaterdag had Den Bosch de eerste wedstrijd tegen Amsterdam al gewonnen met strafballen (4-3), nadat de reguliere speeltijd en de verlenging geen winnaar hadden opgeleverd (2-2).

Toch kreeg Den Bosch de titel dit seizoen niet in de schoot geworpen. Amsterdam nam dankzij doelpunten van Kelly Jonker en Sylvia Karres een 2-1 voorsprong, nadat Maartje Goderie de openingstreffer voor Den Bosch had gemaakt. Na rust zorgden Vera Vorstenbosch en Maartje Paumen ervoor dat de thuisploeg toch weer aan het langste eind trok.

Voor de Amsterdamse coach Max Caldas betekende het een afscheid zonder prijs. Na twee jaar verruilt de Argentijnse oud-international de Amsterdamse vrouwen voor de mannen van Bloemendaal.

International Sophie Polkamp beleefde een onfortuinlijk einde van de play-offs. De Amsterdamse brak zaterdag haar duim in de eerste wedstrijd. Kort na rust werd ze bij het uitlopen voor een strafcorner hard geraakt. In het ziekenhuis werd een breuk geconstateerd. Het is nog onduidelijk hoe lang Polkamp uit de roulatie is en of ze op tijd hersteld is voor de Olympische Spelen.

Volg de Champions Trophy op www.fihockey.org