een weekeinde vol voetbal

Olympique Lyon is zaterdag voor de zevende keer op rij kampioen van Frankrijk geworden. De club behaalde op de slotdag van de competitie een zege bij Auxerre (1-3). Bordeaux, dat gelijkspeelde bij Lens (2-2), eindigde met vier punten achterstand als tweede. Lens speelt volgend seizoen een niveau lager. RC Strasbourg en Metz waren al zeker van degradatie. Olympique Marseille profiteerde van de nederlaag van Nancy voor eigen publiek tegen Stade Rennes (2-3). De ploeg van trainer Erik Gerets versloeg RC Strasbourg met 4-3. Daardoor klom Olympique Marseille naar de derde positie op de ranglijst en speelt het komend seizoen in de voorronde van de Champions League.

Trainer Frank Rijkaard nam zaterdag met een ruime zege afscheid van Barcelona. De Catalaanse club won de laatste competitiewedstrijd bij Murcia: 3-5. De formatie sloot het seizoen af met een teleurstellende derde plaats. Villarreal werd tweede en speelt volgend seizoen in de Champions League, Barcelona moet zich komend seizoen via de voorronde zien te kwalificeren voor het belangrijkste Europese bekertoernooi.

Slavia Praag is zaterdag voor het eerst sinds 1996 kampioen van Tsjechië geworden.

Anderlecht heeft de beker van België gewonnen. In de eindstrijd won de club van AA Gent: 3-2. Het was voor het eerst sinds 1994 dat Anderlecht de beker won.

De Russische beker ging naar CSKA Moskou. De finale tegen Amkar Perm eindigde in 2-2. In de verlenging vielen geen doelpunten. CSKA won de strafschoppenreeks vervolgens met 4-2.

Hertha BSC mag komend seizoen meedoen aan het toernooi om de UEFA Cup. De Berlijnse club, die in de Bundesliga als tiende eindigde, kwam in aanmerking voor het extra startbewijs dat Duitsland kreeg voor de winnaar van het Fair Play-klassement. Ook Denemarken bemachtigde een extra UEFA-Cupticket, dat ging naar FC Nordsjaelland. Namens Engeland profiteerde Manchester City van de regeling.

De buitengewone algemene ledenvergadering van de Belgische voetbalbond heeft zaterdag de hervormingsvoorstellen voor de eerste klasse goedgekeurd. Vanaf het seizoen 2009-2010 telt de hoogste afdeling nog maar zestien clubs, twee minder dan nu. Ook komt er een play-offsysteem.

De Spaanse bondscoach Luis Aragones heeft voormalig aanvoerder en topscorer Raúl (44 doelpunten in 102 interlands) niet nodig op het Europees kampioenschap. De dertigjarige sterspeler van Real Madrid maakt geen deel uit van de selectie van 23 man, die zaterdag bekend werd gemaakt. Ook het jonge Barça-talent Bojan Krkic ontbreekt. Hij voelde zich na een zwaar seizoen fysiek nog niet toe aan zo’n groot toernooi. Aragones vertrouwt in de spits nu op de productiviteit van Fernando Torres en David Villa.

De Russische middenvelder Igor Denisov heeft een invitatie van bondscoach Guus Hiddink voor de nationale selectie voor het EK afgewezen. Denisov maakte woensdag in de finale van het toernooi om de UEFA Cup (2-0) het eerste doelpunt voor Zenit St. Petersburg tegen Glasgow Rangers. Hiddink was dermate onder de indruk van het spel van de 24-jarige Rus, dat hij hem vorige week opriep voor zijn selectie.

David Trezeguet is de opvallendste afwezige in de voorlopige selectie van het Franse elftal voor het EK. Bondscoach Raymond Domenech koos niet voor de aanvaller van Juventus, maar voor de jonge Bafétimbi Gomis van St. Etienne.