Dorpsclub naar de Bundesliga, Zlatan schiet Inter naar titel

Het Duitse voetbalseizoen is geëindigd met twee verrassingen: een club die in de jaren negentig nog bij de amateurs speelde, TSG 1899 Hoffenheim, is gepromoveerd naar de Eerste Bundesliga. En het kwakkelende Berlijnse Hertha BSC mag na een verloren seizoen toch UEFA-Cupvoetbal spelen omdat de ploeg dit seizoen de Fair Play-trofee won in de hoogste divisie.

Het dorp Hoffenheim in de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg – inwonertal 3.200 – stond gisteravond op z’n kop. De voetbalclub van sponsor en miljardair Dietmar Hopp (68) won de thuiswedstrijd tegen Greuther Fürth (5-0) en speelt in het seizoen 2008/2009 tegen grote Duitse teams als Bayern München en Schalke 04.

Hoffenheim heeft zijn overwinning gekocht, luidt de kritiek. Maar wat zou het voetbal zonder sponsorschap en suikerooms zijn? De voetbalgekke Dietmar Hopp heeft de dorpsclub Hoffenheim, waarin hijzelf als jongen linksbuiten was, omgesmeed tot een profteam met spelers tot uit Brazilië toe. Hopp is een van de rijkste Duitsers. Hij is de medeoprichter van het softwareconcern SAP. Voor Hoffenheim laat hij nu een gloednieuw stadion bouwen.

Hertha BSC, dit seizoen met de hoop begonnen weer eens bij de beste vijf te kunnen horen, is op de tiende plaats geëindigd. De fans zijn wel wat gewend, want het hoofdstedelijke Hertha is al jaren een zorgenkind. Maar de kritiek werd groter – totdat na de verloren uitwedstrijd tegen Bayern München bekend werd dat de Berlijners zich wegens hun sportiviteit voor de UEFA-Cupwedstrijden hebben gekwalificeerd. Hertha kreeg dit seizoen 54 gele kaarten en was de sportiefste ploeg van Duitsland. Hertha speelt Europees voetbal dankzij „de twaalfde vriend” (de scheidsrechter), aldus Der Tagesspiegel vanmorgen.

Andere opvallende gebeurtenissen in de Bundesliga dit weekend: Bayern München, dat vorige week kampioen werd, nam afscheid van zijn keeper, de 38-jarige Oliver Kahn en van zijn trainer Ottmar Hitzfeld. Kahn is in Duitsland symbool van onverzettelijkheid geworden; een keeper van beton die, om zijn talent te relativeren, af en toe eens blunderde en zodoende toch een mens van vlees en bloed bleef.

Bij HSV in Hamburg werd met een spetterende zege van 7-0 tegen Karlsruhe afscheid genomen van de Nederlandse coach Huub Stevens, die volgend seizoen PSV traint. Maar om HSV een beetje een ‘Holländische’ Sport Verein te laten zijn, is Martin Jol als opvolger aangetrokken. ‘Kippenvel und sieben Tore’, kopte de Süddeutsche Zeitung vandaag.

Het honderdjarige Internazionale Milaan is dankzij een productieve Zlatan Ibrahimovic op de slotdag voor de derde achtereenvolgende keer kampioen van Italië geworden. Dankzij een 2-0 overwinning in Parma kon Inter alsnog de titel pakken. Dat gebeurde pas nadat de Zweedse spits in de tweede helft inviel en tweemaal scoorde. Zlatan had ruim twee maanden niet gescoord. Hij raakte geblesseerd aan zijn knie en dreigde dit seizoen niet meer te kunnen voetballen. Zlatan verbleef al die tijd in Malmö waar hij werd geopereerd en vervolgens een intensieve therapie onderging.

Toen zijn club dreigde de landstitel alsnog aan AS Roma te moeten laten, meldde Zlatan zich alsnog bij Inter in de hoop persoonlijk het kampioenschap voor Inter in de wacht te slepen. In de tweede helft mocht hij invallen, waarna de Zweedse international in de 62ste en 79ste minuut scoorde.

Portsmouth heeft zaterdag de FA Cup gewonnen. De club van manager Harry Redknapp, die in de Premier League achtste werd, versloeg in de Cup Final Cardiff City dat uitkomt in de tweede divisie. Het enige doelpunt werd gemaakt in de 37ste minuut door Nwank Kanu. Bij Cardiff speelden de Nederlanders Glenn Loovens en Jerrell Hasselbaink.

    • Joost van der Vaart