Doden bij geweld tegen immigranten Z-Afrika

Bij geweld tegen immigranten in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg zijn afgelopen weekeinde zeker 12 doden gevallen. Ook vielen tientallen gewonden en moesten honderden mensen zich verschuilen in politiebureaus. Bendes gewapend met machetes en geweren trokken door arme buitenwijken, waaronder Cleveland waar veel immigranten wonen, en vielen buitenlanders aan.

Twee van de slachtoffers werden in brand gestoken, drie anderen werden doodgeslagen. Meer dan 50 mensen werden met schotwonden en messteken in ziekenhuizen opgenomen.

De gewelddadigheden volgen op onlusten vorige week in de snelgroeiende buitenwijk Alexandra. Boze bewoners daar beschuldigden immigranten – veelal Zimbabweanen op de vlucht voor het economische verval in eigen land – van het inpikken van (schaarse) banen en woonruimte. Sindsdien heeft de onrust zich verspreid.

„Het verbreidt zich als een bosbrand en de politie en het leger is niet in staat die te controleren”, zei een van de slachtoffers, de Zimbabweaan Emmerson Zifo.

Johannesburg is het economische centrum van Zuid-Afrika en er wonen honderdduizenden immigranten. Een deel daarvan verblijft illegaal in het land, anderen wonen er al jaren en beschikken over Zuid-Afrikaanse paspoorten. Sporadisch vindt geweld tegen immigranten plaats, meestal gericht tegen Somaliërs die worden beschuldigd met lage prijzen de lokale middenstand te verdrijven. Afgelopen dagen was het echter voor het eerst dat geweld op grote schaal plaats had.

President Thabo Mbeki zei gisteren een onderzoek in te stellen naar de gewelddadigheden. Zijn mogelijke opvolger Jacob Zuma zei dat „we niet kunnen toestaan dat Zuid-Afrika bekend wordt om xenofobie”. Volgens de politie en de regering maken georganiseerde criminelen gebruik van het anti-buitenlandse sentiment door het aan te wenden als dekmantel voor plunderingen (AP, AFP, Reuters)