‘Dit is niet typerend voor het honkbal’

Na een massale vechtpartij werd de honkbalwedstrijd Pioniers-Kinheim door de scheidsrechter gestaakt.

Maarten Scholten

De honkbalwedstrijd tussen Pioniers en Kinheim, de nummers een en drie in de hoofdklasse, ontspoorde gisteren in Hoofddorp in de zesde inning bij een stand van 6-6. Kinheim-speler Roel Koolen raakte met een sliding hard de knie van Marvin Gario, de tweede honk-man van de Pioniers. Volgens de eerste diagnose brak Gario daarbij een knieschijf. In de gelijkmakende slagbeurt liep de wedstrijd vervolgens uit de hand. Pioniers-speler Edwin de Graaf kwam onderweg naar het tweede honk met gestrekt been in op Koolen. Daarop ontstond een vechtpartij, waarbij minutenlang werd geschopt en geslagen en arbiter Stijger het duel staakte. „Voorlopig is het voor ons abacadabra wie precies de schuld heeft”, zegt Rinus Paardekoper, secretaris competitiezaken van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond.

Welke maatregelen gaat de bond nemen tegen de betrokken clubs?

„Als er een schuldige wordt aangewezen, wint de andere club reglementair met 2-0. Maar de strafcommissie neemt niet eerder dan woensdagochtend een beslissing. Individuele spelers kunnen wél al eerder worden geschorst.”

Morgenavond treffen beide clubs elkaar opnieuw, om het afgelaste duel van zaterdag in te halen.

„Dat hoeft geen enkel probleem te zijn. De emoties zullen wel zakken, waarschijnlijk staan morgen de liefste jongetjes van de klas tegenover elkaar.”

Is dit „het risico van het vak”, zoals de ook betrokken international Dirk van ‘t Klooster het noemde?

„Ja, in elke sport gebeurt wel eens iets. Het vorige incident in de hoofdklasse dateert van 2007, maar vervolgens moet je tot 1979 teruggaan. Dit is zeker niet typerend voor het honkbal.”

    • Maarten Scholten