Den Bosch: elfde hockeytitel op rij

Herman Kruis kan met een gerust hart afscheid nemen van Den Bosch: de scheidende coach van de Bossche hockeyvrouwen die na de Olympische Spelen in Peking als bondscoach veel speelsters van zijn huidige groep zal tegenkomen in het Nederlands elftal, zwaaide gisteren af met zijn achtste achtereenvolgende landstitel. Den Bosch behaalde door de dubbele zege op aartsrivaal Amsterdam in de play-offs zelfs het elfde landskampioenschap op rij.

Amsterdam was voor de vijfde achtereenvolgende keer het slachtoffer in de finale van de play-offs. „Ik ben enorm trots op dit jonge team”, zei Kruis na afloop. „Het is fantastisch dat we de geroutineerde ploeg van Amsterdam opnieuw hebben verslagen.”

De unieke serie van Den Bosch werd gisteren met een jaar verlengd dankzij de winnende treffer van Maartje Paumen. Twaalf minuten voor tijd besliste de international het tweede finaleduel (3-2). Zaterdag had Den Bosch de eerste wedstrijd tegen Amsterdam al gewonnen na strafballen (4-3), nadat de reguliere speeltijd en de verlenging geen winnaar hadden opgeleverd (2-2).

Toch kreeg Den Bosch de titel dit seizoen niet in de schoot geworpen. Amsterdam nam dankzij doelpunten van Kelly Jonker en Sylvia Karres een 2-1 voorsprong, nadat Maartje Goderie de openingstreffer voor Den Bosch had gemaakt. Na rust zorgden Vera Vorstenbosch en Maartje Paumen ervoor dat de thuisploeg toch weer aan het langste eind trok.

Voor de Amsterdamse coach Max Caldas betekende het een afscheid zonder prijs. Na twee jaar verruilt de Argentijnse oud-international de Amsterdamse vrouwen voor de mannen van Bloemendaal.

International Sophie Polkamp beleefde een onfortuinlijk einde van de play-offs. De Amsterdamse brak zaterdag haar duim in de eerste wedstrijd. Kort na rust werd ze bij het uitlopen voor een strafcorner hard geraakt. In het ziekenhuis werd een breuk geconstateerd. Het is nog onduidelijk hoe lang Polkamp uit de roulatie is en of ze op tijd hersteld zal zijn voor de Olympische Spelen.

De hockeymannen van Bloemendaal hebben gisteren in de eerste finalewedstrijd van de play-offs om de landstitel een voorsprong genomen. De ploeg van de toekomstige bondscoach Michel van den Heuvel versloeg op eigen veld Amsterdam met 3-2.

Zaterdag wordt het tweede duel gespeeld in het Wagener Stadion in Amstelveen. Bij winst prolongeert Bloemendaal de landstitel, anders volgt zondag op dezelfde locatie de derde en beslissende wedstrijd om de titel.

Bloemendaal kwam gistermiddag op ’t Kopje twee keer op achterstand. In beide gevallen sleepte Taeke Taekema raak uit een strafcorner. Lars Stalling en Laurens Docherty brachten Bloemendaal weer naast Amsterdam. In de slotfase profiteerde Ronald Brouwer van een fout bij het uitverdedigen van de Amsterdamse doelman Klaas Veering: 3-2.